Back Garden Design Frinton-on-Sea

About This Project

The Brief 

The new garden design was required to complement a proposed extension to the rear and side of the house, and had to take into account the clients’ future requirements – easy maintenance and accessibility, as well as to provide greater privacy from neighbours. Key areas of the garden needed to be connected by suitable paths. A veranda was to be designed outside a new summerhouse, to enjoy the late sunshine and provide space for a barbecue. The number of different lawn areas had to be reduced and designed to a suitable size for easy mowing. 

Type of property 

Detached bungalow in a quiet residential crescent. 

Plot 

A regular shaped, flat plot measuring 13 x 13m. A substantial extension was proposed, but no footprint had yet been decided upon meaning phased design and construction was required behind an imaginary line.  

Problem areas 

In its original form the garden seemed overcrowded with several outbuildings, numerous water butts, plant containers and other features. There was no clear access to the side gate, and a large conifer hedge greatly reduced space on one side. The garden also suffered from very poor drainage with the rear section under water for most of the autumn and winter, making use of the lawn almost impossible. In addition the garden was overlooked by neighbours on two sides and there wasn’t a suitable space to relax in comfort or privacy.  

Positives 

The garden faced south-west and so received plenty of afternoon sunshine. Much space could be gained by removing unnecessary hedging and garden accessories.   

Designed layout 

The starting point for the design was a corner summerhouse which the clients had selected. Useful storage but attractive enough to make a focal point. The overall layout was based on three interlinking paved spaces, providing a continuous walkway from the side path across the garden in both directions – important for the client’s reduced mobility. A custom-built timber pergola was designed to shade one of these terraces, providing screening from next door’s upstairs window, shade from sun and wind and scent from climbing plants. An L-shaped lawn created contrast with generous sized planting beds designed to break up the expanse of hard landscape, but also to receive surplus surface water.  

Planting 

Planting was carefully chosen to perform screening functions, and of course to provide colour, texture and fragrance throughout the year. A pair of Sorbus trees (rowan) and a beautiful dark-leaved Malus Profusion (apple) were planted along the fence line in strategic positions for coverage, and will give continuous seasonal appeal, with blossom, fruit, berries and autumn foliage. Two roses with sentimental value to the clients have been replanted in the new scheme also.  

Materials 

The patio and paths were laid in tumbled sandstone in Raj Green, butt-jointed. The pergola was custom built onsite. Oak sleepers were used to edge the lawn. 

After extension works are complete it is planned to design and build phase 2 next to the house, to mirror the elements of this design. 

What our Client says 

“Our garden is now finished and will derive much pleasure and enjoyment watching it grow into the layout and planting design vision you had for us.  

This was the first time we have had a garden designed and landscaped and it all went like clockwork and we are so pleased with the results. 

We made the right choice to use Tapestry Design and would not hesitate to recommend you to others. 

Thank you for your hard work and attention.” 

Mr & Mrs H 

Who built the garden 

This garden build was carried out by Holland Landscapes

Contact us to discuss your garden design requirements

Category
Garden Design
Tags
Back Garden Design, Garden Design Frinton-on-Sea