Case Study: Medium sized residential back garden design

Case Study: Medium sized residential back garden design

Tapestry Design Studios were appointed at the beginning of this year to create a design for a domestic back garden in the village of Kirby le Soken near the North Essex coast.

This was an interesting project to take on due to the fact that a substantial extension was proposed, but no footprint had yet been decided upon, meaning phased design and construction was required behind and then beyond an imaginary line.

In its original form the garden seemed overcrowded with several outbuildings, numerous water butts, plant containers and other features. There was no clear access to the side gate, and a large conifer hedge greatly reduced space on one side. The garden also suffered from very poor drainage with the rear section under water for most of the autumn and winter, making use of the lawn almost impossible. In addition the garden was overlooked by neighbours on two sides and there wasn’t a suitable space to relax in comfort or privacy.

The starting point for the design was a corner summerhouse which the clients had selected. Useful storage but attractive enough to make a focal point. The overall layout was based on three interlinking paved spaces, providing a continuous walkway from the side path across the garden in both directions – important for the client’s reduced mobility. A custom-built timber pergola was designed to shade one of these terraces, providing screening from next door’s upstairs window, shade from sun and wind and scent from climbing plants.

An L-shaped lawn created contrast with generous sized planting beds designed to break up the expanse of hard landscape, but also to receive surplus surface water. A gravel feature area was also included with this in mind.

Soft landscaping has been carefully chosen to perform screening functions, and of course to provide colour, texture and fragrance throughout the year. A pair of Sorbus trees (rowan) and a beautiful dark-leaved Malus Profusion (apple) were planted along the fence line in strategic positions for coverage, and will give continuous seasonal appeal, with blossom, fruit, berries and autumn foliage. Two roses with sentimental value to the clients will be replanted in the new scheme also.

After extension works are complete it is planned to design and build phase 2 next to the house, to mirror the elements of this design.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.